
Terugbetaling bij een geannuleerde reis
In deze moeilijke tijden van de coronapandemie zijn veel reeds geboekte vakanties, zakenreizen en dergelijke geannuleerd. Dit heeft als gevolg dat tussen consumenten en reisaanbieders verwarring kan ontstaan over de mogelijkheden dan wel verplichtingen die er over en weer zijn. Wanneer bestaat er immers recht op terugbetaling en wanneer niet?
Pakketreizen
Reizen tijdens de coronapandemie kan risicovol zijn. Door corona kunnen bijvoorbeeld pakketreizen worden geannuleerd door de overheid of door de reisaanbieder zelf. Als de reisaanbieder zelf de reis heeft geannuleerd heeft u als consument in beginsel recht op teruggave van uw geld. Andere gemaakte kosten zoals het aanvragen van een visum, blijven voor de rekening van de consument. Vaak zal de reisaanbieder een voucher aanbieden. Het is accepteren van een voucher is echter geen verplichting. In principe dient u gewoon uw geld terug te krijgen. Het kan echter voorkomen dat de reisaanbieder dreigt failliet te gaan door de grote hoeveelheid terugbetalingen. U kunt in dat geval kiezen de voucher toch te accepteren om de reisaanbieder een steuntje in de rug te bieden. Let hierbij wel op de voorwaarden die bij de voucher van toepassing worden verklaard.
Mocht u zelf de reis willen annuleren, bedenk dan wel dat u hier mogelijk annuleringskosten voor moet betalen. Indien u kunt aantonen dat er onvermijdbare en ongewone omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat u niet kunt reizen naar de bestemming, kunt u vaak kosteloos annuleren. Het aantonen hiervan zal per geval verschillen. Een voorbeeld hiervan is het feit dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft afgegeven door de onveiligheid op de bestemming of de plaats die u wilde bezoeken in quarantaine is gegaan en alle bezienswaardigheden op geen mogelijkheid kunnen worden bezocht. Bij een negatief reisadvies zullen reisaanbieder echter zelf waarschijnlijk de reis al annuleren, waardoor u uw geld in beginsel terug dient te krijgen en niet hoeft aan te tonen dat het onveilig is om naar de bestemming te reizen.
Mocht u gestrand zijn bij uw reisbestemming en kunt u niet meer terug? Dan dient de pakketaanbieder er alles aan te doen om u kosteloos thuis te brengen.
Individueel geboekte reizen of accommodaties
Ook bij individueel geboekte reizen of accommodaties heeft u als consument mogelijk recht op terugbetaling. Vaak gaat het om geannuleerde vluchten of gesloten hotels als gevolg van de pandemie. In principe heeft de consument recht op restitutie van het geld wanneer de aanbieder van de reis of de accommodatie niet meer dan leveren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat een hotel moet worden gesloten door de coronamaatregelen. Het kan ook voorkomen dat de consument door een veranderde situatie geen gebruik meer wil maken van zijn vlucht of boeking bij de accommodatie. In dat geval zal een kosteloze annulering afhangen van de voorwaarden van de aanbieder. Het kan ook voorkomen dat bepaalde faciliteiten van een hotel zijn gesloten, zoals zwembaden of sauna's, zonder dat het hotel zelf sluit. In dat geval kan de consument alleen een volledige restitutie van geld krijgen indien de gesloten faciliteiten de hoofdreden waren om te boeken bij de betreffende accommodatie en de consument dit goed kan onderbouwen. Ook kan de consument proberen om een redelijke prijs met de accommodatie af te spreken als gevolg van het sluiten van bepaalde faciliteiten. Wel zal het vaker voorkomen dat een accommodatie voor de betaling van de boeking al aangeeft dat bepaalde faciliteiten dicht zullen zijn. In een dergelijk geval kan er geen teruggave van geld plaatsvinden, nu de consument immers al kon weten wat hem te wachten stond.
Heeft u vragen over een geannuleerde (pakket)reis of boeking? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde juristen.