Recht op vergoeding bij ontslag

24-01-2021

De relatie tussen werkgever en werknemer is belangrijk. Deze kan goed verlopen, maar helaas is dat niet altijd het geval. Loopt u door een geschil met uw werkgever het risico om ontslagen te worden? Dan is het goed om te weten waar u recht op heeft bij de verwezenlijking hiervan. 

Zo heeft u mogelijk recht op een transitievergoeding wanneer de breuk van het arbeidscontract op het initiatief van de werkgever plaatsvindt. Deze vergoeding heeft in beginsel het doel om de werknemer de mogelijkheid te geven zich bijvoorbeeld om te scholen met het oog op een nieuwe baan. Dit is echter geen vereiste, de werknemer mag de vergoeding gebruiken naar eigen wens.

Een andere situatie waarin het recht op een transitievergoeding bestaat is wanneer sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever waardoor de werknemer op eigen initiatief ontslag neemt. Het recht op een transitievergoeding bestaat zowel bij ontslag van een vast dienstverband, alsook bij ontslag van een tijdelijk dienstverband.

Gelet dient te worden op het feit dat er sprake kan zijn van een vervangende voorziening via de cao. Deze voorziening komt dan in de plaats van de transitievergoeding. Deze vervangende voorziening kan echter alleen van toepassing zijn wanneer het ontslag om bedrijfseconomische redenen heeft plaatsgevonden.

Wat is de hoogte van de transitievergoeding?

Door de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) op 1 januari 2020 hebben werknemers recht op een transitievergoeding vanaf de eerste dag van intreding van de arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat de werknemer geen bepaalde tijd moet hebben gewerkt om recht te hebben op een transitievergoeding in het geval van ontslag. Hieronder valt ook de proeftijd. De hoogte van de transitievergoeding komt neer op 1/3e bruto maandsalaris per dienstjaar. Voor de overige duur van de arbeidsovereenkomst krijgt de werknemer (het tot dan toe (bruto) verkregen salaris gedurende dat jaar/(bruto) maandsalaris) x (1/3e maandsalaris/12). Het maximum bedraagt sinds 1 januari 2021 84.000 euro bruto. Belangrijk is om te melden dat verlof en ziekte van de werknemer geen invloed hebben op het bruto maandsalaris dat als uitgangspunt moet worden genomen in de berekeningen.

Van de vergoeding kunnen overigens wel de inzetbaarheidskosten die de werkgever heeft uitgegeven worden afgetrokken zoals bijvoorbeeld scholingskosten. Voorwaarde is wel dat deze kosten zijn gemaakt met het oog op een andere functie in de onderneming van de werkgever of een functie bij een andere onderneming. Alle kosten die zijn gemaakt m.b.t. de functie die de werknemer al had, worden hier niet onder gerekend.

Wanneer kan beroep worden gedaan op de transitievergoeding?

De werkgever heeft geen verplicht moment om de transitievergoeding te betalen. Wel heeft de werknemer recht op wettelijke rente vanaf 1 maand na het ontbinden van de arbeidsovereenkomst. Mocht de werkgever niet voldoen aan het betalen van de vergoeding, dient de werknemer binnen 3 maanden na het ontslag een claim in te dienen bij de rechter.

Heeft u vragen over de rechten en plichten van werknemers en werkgevers? Neem gerust contact op met onze gespecialiseerde juristen.